Ce este Miopia ?

1

Miopia este un defect de vedere ( viciu de refractie ) care afecteaza vederea la distanta. Aproximativ 30 % din populatia globului este mioapa.

Imaginati-va ochiul ca un sistem de lentile suprapuse ( asemeni aparatului de fotografiat ). Cand lumina trece prin acest sistem de lentile, ea sufera un proces optic de refractie, ajungand sa formeze o imagine clara pe suprafata retinei. Asa stau lucrurile la modul ideal, dar de cele mai multe ori apar mici/mari imperfectiuni care fac ca imaginea unui obiect sa nu cada direct pe retina.

miopia ce este

Vedeti si Ce este hipermetropia ? | Ce este astigmatismul ? 

Asa cum se observa si in imaginea de mai sus, in cazul miopiei razele de lumina se unesc ( converg ) si formeaza o imagine inaintea retinei. Tocmai din acest motiv, imaginea formata nu este clara, miopul fiind cunoscut ca avand o dificultate in a percepe si a vedea clar la distanta. In schimb, miopul vede extrem de bine la aproape.

Miopia este un defect de vedere care variaza foarte mult cu lungimea globului ocular ( axul antero-posterior al ochiului ).Vorbim despre miopii mici ( sub 3 dioptrii ), miopii medii (3-6 dioptrii) si miopii mari ( 6- 9 dioptrii).  Exista o categorie aparte , cu valori peste 10 dioptrii, miopia forte ce aduce modificari importante asupra ochiului ( ochiul miop este un ochi mare, cu pereti subtiati ). Aceasta miopie forte este cu debut precoce, din nastere sau din primii ani de viata si evolueaza progresiv de-a lungul vietii , atingand valori mari si foarte mari ( peste 30 dioptrii ).

Cauze aparitie Miopie

  • Miopia congenitala ( intalnita la nastere ) poate afecta cam 5 % din nou nascuti; cei mai afectati sunt copiii nascuti prematur care dezvolta un anumit grad de retinopatie de prematuritate;
  • Miopia se poate mosteni, intalnindu-se frecvent copii cu miopie in familiie in care parintii sunt la randul lor miopi ( factorul genetic este foarte important );
  • factorii de mediu concura la aparitia miopiei : un efort ocular intens de aproape ( privitul la tableta, telefon, laptop ore in sir ) sau cititul mai ales intr-o lumina necorespunzatoare;
  • miopia asociata diverselor sindroame : sindrom Down, Sindrom Turner, Sindrom Marfan etc;
  • miopia produsa de modificarea cristalinului ( cristalinul este lentila din ochi cu un rol important in producerea vederii); o scadere a transparentei cristalinului ( aparitia cataractei ) din diverse motive ( varsta inaintata, diabet zaharat cu glicemie necorectata ) produce miopie;
  • miopia patologica ( miopia forte );

Semne si simptome, Miopie

Cel mai frecvent se intalneste asa numita miopie a scolarului, afectand copii cu varste 6-15 ani. Pentru ca traim intr-o era a tehnologiei ( privitul indelung la calculator, tableta, telefon ), varsta de debut a scazut foarte mult. Parintii trebuie sa inteleaga ca aceasta miopie se coreleaza cu procesul de dezvoltare in care se afla copilul si ca, odata cu cresterea copilului in inaltime, va creste si ochiul, devenind tot mai miop.

Miopul vede “in ceata “ la distanta si din acest motiv ingusteaza pleoapele spre a corecta o parte din viciu de refractie. La debut, cei mai multi parinti vin la controlul oftalmologic pentru ca invatatoarea le spune ca scolarul nu vede bine la tabla sau pentru ca observa acasa ca el strange din ochi cand se uita la televizor. Din acest motiv, spre sfarsitul zilei poate sa apara o oboseala oculara manifestata prin cefalee, ameteli, fotofobie.

In schimb, miopul vede foarte bine de aproape, asa ca, la lectii ( citit/scris ) elevul miop nu are nicio problema.

Tratament Miopie

miopia-astigmatism-hipermetropie

  • Consta in prescrierea ochelarilor cu lentile concave (-), lentile menite sa apropie imaginea vazuta , astfel incat aceasta sa se formeze exact pe retina ( si nu inaintea retinei, asa cum se intampla la ochiul miop). Copii cu miopie se prezinta la control oftalmologic chiar si de 2 ori pe an sau ori de cate ori simt ca vederea nu mai este la fel de buna cu vechii ochelari.

Parintii trebuie sa inteleaga ca portul ochelarului de corectie nu duce la o incetinire a procesului de crestere a ochiului si implicit a dioptriilor, ci doar ofera o vedere clara asupra mediului inconjurator pentru miop!

Ochelarul de corectie este permanent pentru copiii si adultii tineri. In schimb, la adultul peste 45 de ani, cu o miopie de pana in -3 D, acesta se va simti mai bine daca la aproape isi va scoate ochelarul. La miopul cu valori mai mari de -3 D este indicat un ochelar progresiv cu dioptrii diferite pentru distanta si aproape.

  • Dupa varsta de 18 ani, cand defectul de vedere ramane constant pentru cel putin 1 an de zile, se poate face corectare chirurgicala cu laser ( chirurgie refractiva ) a miopiei.
  • Exista varianta portului de lentile de contact cu dioptrii ( exista lentile de contact cu port ocazional sau cu port permanent ).
  • O varianta relativ noua de tratare a miopiei la copii este lentila de contact ” de noapte “; este vorba despre o lentila dura purtata in timpul somnului si care are rolul de a aplatiza corneea, astfel incat in ziua urmatoare copilul nu mai are nevoie de ochelari; – despre toate acestea gasiti un articol dedicat aici: Preventia miopiei prin purtarea lentilelor dure sau ortokeratologia
  • Pentru adultul de varsta a treia la care apare cataracta senila, odata cu chirurgia cataractei si implantarea unui cristalin artificial, se poate corecta si miopia.

De retinut:

Studii recente au stabilit o corelare directa intre  activitatile ce presupun vedere de aproape timp indelungat ( tableta, laptop, calculator, telefon ) si aparitia miopiei. Si mai important, orele prelungite petrecute de copii in medii inchise si nu afara, la lumina naturala cresc aparitia miopiei!

Nu mai este de actualitate ideea ca un control oftalmologic nu se poate realiza la copii decat la varste de 3 ani si peste. Avem astazi posibilitatea sa examinam copii de toate varstele, incepand din primele luni de viata. Multi parintii neglijeaza acest aspect la copiii lor, cu toate ca vazul este simtul care aduce cele mai multe informatii din mediul inconjurator creierului.

Şansele recuperării funcţiei vizuale sunt cu atât mai mari cu cât tratamentul corect este instituit mai precoce.

Rolul părinţilor este esenţial, iar colaborarea cu cadrele didactice (educator, învăţători, profesori) şi cu medicul oftalmolog va conduce la cele mai bune rezultate!

Share.

About Author

Sunt medic specialist oftalmologie si in fiecare zi ma specializez in oftalmopediatrie. Sunt absolut convinsa ca nu a fost o simpla intamplare sa fac aceasta meserie si sa ma apropii de micii pacienti din oftalmolgie...

1 Comment

  1. Pingback: Ce este hipermetropia ? - Dr. Marioara Pop

Leave A Reply

oyun haberleri Nadagamkarayo bypass shell ehliyet sınav soruları