Despre miopie am mai scris aici Ce este Miopia ? , insa subiectul este foarte vast tocmai pentru ca ne confruntam in ultimul timp cu tot mai multi copiii cu acest defect de vedere.
Pusi in fata faptului implinit multi parinti raman surprinsi sa constate ca exista defectul asta de vedere la copilul lor, cand acelasi copil vedea foarte bine acum 1, 2, 3 ani sau cand in familie nu au auzit de cineva cu acelasi defect de vedere.
Si atunci?….De unde are copilul meu asa ceva?….Cand si cum a aparut?…Adica o sa poarte ochelari toata viata ?
Cam astea sunt primele intrebari pe care le primesc in cabinet.
Noua generatie este predispusa la acest defect de vedere. Ultimele studii au aratat corelatii intre privitul ecranelor de orice tip un timp indelungat, alimentatia bogata in zaharuri (dulciuri din comert), pozitie vicioasa la birou, cu capul cat mai aproape de carte/caiet , deficitul de vitamina D in organism cu aparitia si evolutia miopiei.
Nu detaliez aici factorii care duc la aparitia miopiei. Odata instalat acest defect de vedere, vor aparea variatii de crestere ale miopie care apar firesc odata cu cresterea copilului, feniomen ce se poate prelungi pana la 22 ani la fete, 25 de ani la baieti.
Voi vorbi mai pe larg cum prevenim miopia sau ce solutii avem ca sa putem tine in frau miopia.
1. Cel mai simplu este sa incercam sa avem o viata echilibrata si sa putem modifica pe cat posibil obiceiurile nesanatoase ale copiilor nostri. Despre folosirea gadgeturilor am mai scris aici.
– a indemna copilul sa petreaca mai mult timp in aer liber facand poate un sport , in loc de a-si petrece cu orele timpul in fata unui ecran este de dorit.
– alimentatie echilibrata bogata in fructe si legume;
– activitati in aer liber de minim 2 ore pe zi;
– corectati pozitia copilului dumneavoastra la scris si citit;
– testati-i vitamina D si daca exista un deficit, puteti sa ii dati suplimente ce contin vitamina D la indicatia medicului pediatru;
2. Lentilele de contact dure ( asa numitul tratament de ortokeratologie)
Acestea sunt niste lentile fara dioptrie, cu o forma speciala. La miopi corneea este mai bombata si aceste lentile, prin designul lor, realizeaza o presiune pe suprafata oculara si previn aceasta bombare. Lentilele se poarta in timpul noptii si necesita un minim de 8 ore de somn pentru a avea efect. Ele se scot dimineata si prin efectul creat in timpul noptii permit copilului sa vada clar fara ochelar pe de o parte, iar pe de alta parte sa tina miopia in frau, cu o evolutie minima.
Trebuie sa stiti ca acest gen de tratament necesita colaborare si motivare din partea copilului. Trebuie respectate reguli de igiena si un calendar de controale , dar beneficiile apar cu siguranta.
Daca medicul este fericit ca miopia evolueaza lent sau deloc pe parcursul unui an, copilul e si mai fericit ca nu mai poarta ochelari.
Despre preventia miopiei prin purtarea lentilelor dure sau ortokeratologia am discutat pe larg aici: Preventia miopiei prin ortokeratologie
3. Lentile de contact moi, multifocale
Acestea sunt niste lentile realizate dintr-un material moale, cu dioptrie, ce se poarta pe timpul zilei. Ele inlocuiesc ochelarul si prezinta o anumita valoare a dioptriei in centrul si alta valoare spre periferie. Aceasta trecere intre doua valori dioptrice are efect asupra evolutiei miopiei, spre deosebire de lentilele moi cu o singura dioprie pe suprafata lor, cu care multa lume este familiarizata.
Ele confera o vedere buna la distanta si un confort marit la lucrul de aproape.
Sunt lentile cu port pe timpul zilei si implica bineinteles colaborare si responsabilitate din partea micilor pacienti si a parintilor.
4. Atropina in concetratie de 0,01%
Atropia este un medicament folosit in oftalmologie ca dilatator pupilar, intr-o concentratie de 1%.
Cele mai multe studii legate de folosirea atropinei sunt realizate in Asia unde 99% din populatie este mioapa. S-a constatat ca aceasta concetratie minima de atropina duce la reducerea progresiei miopiei si la lipsa efectelor secundare.
5. Suplimente de vitamine
Exista pe piata vitamine si suplimente special gandite pentru pacinetii cu miopie. Au la baza luteina, vitamina E si A, extract de ginkgo si antocianozide.
Alte surse recomandate: