Astigmatismul, cea mai comuna problema vizuala

1

Astigmatismul este cea mai comuna problema vizuala si poate insoti miopia sau hipermetropia!

Astigmatismul face parte din marea clasa a defectelor de vedere, insa denumirea oarecum complicata sperie pacientii ce cred initial ca sufera de o anumita boala.

astigmatism-ce-este

Imaginati-va ochiul ca un sistem de lentile suprapuse ( asemeni aparatului de fotografiat ). Cand lumina trece prin acest sistem de lentile, ea sufera un proces optic de refractie, ajungand sa formeze o imagine clara pe suprafata retinei. Asa stau lucrurile la modul ideal, dar de cele mai multe ori apar mici/mari imperfectiuni care fac ca imaginea unui obiect sa nu cada direct pe retina.

astigmatism-vedere

In cazul astigmatismului imperfectiunile apar pe suprafata corneeana ( corneea este lentila exterioara a ochiului prin care noi privim ). Corneea are o forma alungita (ca o minge de rugby) şi nu sferica asa cum ar fi normal. Forma alungita determina focalizarea razelor de lumina in două puncte pe retina in loc de unul, astfel ca imaginea unui obiect devine distorsionata si neclara.

 

Cauze aparitie astigmatism

Exista un astigmatism fiziologic produs de compresia exercitata de pleoape cu fiecare clipit asupra corneei. Acest astigmatism este insesizabil, fiind usor de compensat printr-un mecanism de acomodatie.

In marea lor majoritate astigmatismele sunt produse de catre anomaliile de suprafata ale corneei. Ele au un caracter stagnant si afecteaza simetric cei doi ochi!

  • cele mai multe persoane cu astigmatism se nasc cu corneea alungita ( astigmatism din nastere) , iar problema de vedere poate sa se accentueze in timp;
  • astigmatism dobandit in urma unor interventii chirurgicale asupra globului ocular sau ca urmare a unor boli oculare (keratoconus = deformare conica a corneei), cicatrici restante in urma unor afectiuni inflamatorii, cicatrici aparute in urma unor traumatisme corneene, patologii ale cristalinului, tumori ale pleaopelor, tumori ale orbitei, cicatrici posttraumatice ale corneei, ulcer corneean;
  • dobandit prin modificari de pozitie ale retinei sau ale cristalinului;

Aceste astigmatisme cu o cornee extrem de deformata ( consecinta interventiilor chirurgicale pe suprafata oculara, a diverselor afectiuni corneene cu deformari mari, traumatisme cu cicatrici secundare, ulceratii, tumori..etc ) sunt astigmatisme asa zise neregulate, cu scaderea mare a vederii.

Semne si simptome ale astigmatismului

Daca aveti un astigmatism mic, s-ar putea sa nu remarcati nimic sau doar o vedere usor neclara. Uneori astigmatismul necorectat va poate da dureri de cap sau de ochi si poate produce vedere distorsionata. Astigmatismele importante determina la copii scaderea acuitatii vizuale, vedere incetosata, inclinarea sau rotatia capului, ingustarea fantei palpebrale (micşorarea ochilor), apropierea textului de ochi la citit, dureri de cap exacerbate de concentrarea vizuală.

astigmatism

Cand se determina acuitatea vizuala, medicul oftamolog sesizează cateva aspecte semnificative:

  • copilul confunda literele (N in loc de H) si cifrele (8 in loc de 6);
  • acuitatea vizuala este variabila la examinari succesive in functie de starea de oboseala vizuala.

Simptomatologia astigmatismelor este influentata de o multitudine de factori, printre care:

  • varsta pacientului;
  • starea lui de sanatate;
  • conditiile de la locul de munca;
  • forma clinica a astigmatismului;

Conjunctiva poate avea o coloratie rosiatica iar ochiul lacrimeaza abundent. Pacientul are tendinta de a inchide partial pleoapele, manevra prin care incearca imbunatatirea vederii.  Vederea este in mod clar afectata (vedere incetosata), iar textul care trebuie citit este adus foarte aproape de ochi. Cu cat oboseala oculara este mai accentuata, cu atat mai grav va fi perturbata acuitatea vizuala pentru aproape si pentru distanta.

Cum se pune diagnosticul de astigmatism ?

Diagnosticul de astigmatism se pune doar de catre medicul oftalmolog!

Se masoara acuitatea vizuala pentru fiecare ochi in parte ( in functie si de colaborarea fiecarui pacient ). La copiii mici care nu colaboreaza conteaza foarte mult informatiile indirecte obtinute prin examinarea atenta a copilului din momentul in care intra in cabinet ( cum urmareste , cum fixeaza, cum reactioneaza daca ii acoperim cate un ochi ).

Se masoara dioptriile corespunzatoare fiecarui ochi cu un aparat numit autorefractometru.

la copii cea mai corecta si exacta masuratoare se face cu picaturi in ochi ( acele picaturi care dilata pupilele si dau o vedere incetosata la aproape ).

Uneori, mai ales pentru astigmatismele neregulate este nevoie de topografie corneana ( realizarea unei harti a corneei pentru a vedea cat de deformata este ).

Tratamentul astigmatismului

Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractiva.

Ochelarii vor avea lentile cilindrice pentru astigmatismul simplu si lentile sfero-cilindrice pentru astigmatismul asociat cu miopie sau hipermetropie. Pacientii trebuie sa inteleaga ca lentilele din ochelar au acelasi aspect ca orice alta lentila, si nu sunt lentilele groase pe care unii dintre noi si le amintesc ca le-au vazut in trecut la persoane care sufereau de defecte vizuale mari. Faptul ca au o denumire complicata ( sferocilindrice) nu denota decat procedeul lor de productie.

Lentilele de contact vor fi speciale, torice, dure pentru astigmatismele mari şi moi (soft) pentru astigmatismele mici. Prin punerea in contact a lentilelor cu suprafata anterioara neregulata a corneei, defectul de vedere se amelioreaza, lumina fiind dirijata acum de catre suprafata regulata a lentilelor de contact.

Astigmatismele simple pot fi corectate cu ajutorul chirurgiei refractive. Metodele chirurgicale au ca scop corectia deficitelor de suprafata ale corneei.

Astigmatismele neregulate cu scadere profunda de vedere au un tratament aparte ce se adreseaza in primul rand cauzei care a produs astigmatismul. Cand corneea este profund deformata, afectata de cicatrici, ulceratii, atunci singura solutie este transplantul cornean. Uneori ajuta si lentilele de contact dure care mai uniformizeaza suprafata corneeana si amelioreaza vederea.

De retinut !

Astigmatismul este extrem de frecvent intalnit de la nastere! Diferentele de dioptrie intre ochi sunt cele mai periculoase si ele trebuie depistate cat mai repede!

Nu mai este de actualitate ideea ca un control oftalmologic nu se poate realiza la copii decat la varste de 3 ani si peste. Avem astazi posibilitatea sa examinam copii de toate varstele, incepand din primele luni de viata.

Sansele recuperarii vederii sunt cu atat mai mari cu cat tratamentul corect este instituit mai precoce

Share.

About Author

Sunt medic specialist oftalmologie si in fiecare zi ma specializez in oftalmopediatrie. Sunt absolut convinsa ca nu a fost o simpla intamplare sa fac aceasta meserie si sa ma apropii de micii pacienti din oftalmolgie...

1 Comment

  1. Pingback: Ce este hipermetropia ? - Dr. Marioara Pop

Leave A Reply

oyun haberleri Nadagamkarayo bypass shell ehliyet sınav soruları