Vederea la bebelusi este un subiect ce intereseaza orice proaspat parinte.Nu de putine ori aud in cabinetul oftalmologic intrebarea “oare bebelusul meu vede?”, asa ca hai sa va povestesc cum evolueaza ochisorii in primul an de viata.
Vederea la bebelusi in intervalul 0-1 luni
La nastere vederea bebelusului este incetosata, deceland mai degraba lumini si umbre. Cea mai mare parte din timp micutul si-o va petrece dormind si in scurtele momente cand va avea ochii deschisi veti constata ca il deranjeaza lumina. Acesta este un lucru pozitiv, inseamna ca ochisorii lui se dezvolta. Spre sfarsitul primei luni momentele cand veti surprinde ochii bebelusului deschisi sunt mai numeroase. Bebelusul reuseste sa distinga forme si contururi ale fetei dumneavoastra la distanta de maxim 30 cm. Deocamdata fata dumneavoastra este cel mai interesant lucru, asa ca petreceti-va cat mai mult timp cu bebelusul in brate. Celelalte simturi precum mirosul, auzul sau simtul tactil compenseaza lipsa vederii clare.
Vederea la bebelusi in intervalul 1-2 luni
Lucrurile incep sa evolueze rapid si deja dupa prima luna de viata ochii bebelusului incep sa vada contraste puternice, contururi bine definite. Bebelusul incepe sa invete sa focuseze, asa ca vor exista momente de contact vizual cu dumneavoastra. Culorile primare, mai ales rosu, sunt observate. Exista numeroase jucarii pentru bebelusi in alb, negru si rosu pentru primele luni de viata. E momentul sa i le aratati si in curand bebelusul va fi interesat de ele!
Vederea la bebelusi in intervalul 2-3 luni
Diferentele intre alb, negru si rosu acum sunt mult mai evidente pentru bebelus. Achizitiile motorii , faptul ca incepe sa isi sustina capul si sa miste capul dintr-o parte in alta il ajuta sa isi deschida campul vizual si sa inceapa sa urmareasca obiectele care se misca in imediata lui vecinatate. Aratati-i o jucarie viu colorata si plimbati-o in fata ochisorilor si urmariti-i miscarile ochilor.
Daca pana la varsta de 3 luni bebelusul nu urmareste, mergeti la medicul oftalmolog pentru o examinare! Oftalmologul specializat pe oftalmopediatrie poate sa isi dea seama daca bebelusul vede sau nu chiar si la aceasta varsta.
Vederea la bebelusi in intervalul 3-4 luni
Campul vizual al bebelusilor este mult largit. Statul pe burtica si faptul ca isi poate ridica capul ii confera o imagine mult mai interesanta de analizat. Culorile tari sunt printre preferatele bebelusului, dar de acum puteti alege pentru el jucarii viu colorate, contrastante in rosu, galben, verde, albastru. Deja bebelusul este capabil sa isi intoarca simultan ochii spre nas ( sa faca convergenta ) atunci cand se uita la o jucarie de aproape sau spre ureche ( sa faca divergenta ) pentru a vedea mai clar la distanta. Veti observa ca bebelusul incepe sa va urmaresca prin camera.
Vederea in profunzime se imbunatateste si ea. Bebelusul incepe sa isi analizele manutele care sunt fascinante. In curand va invata si ce poate face cu ele.
Vederea la bebelusi in intervalul 4-5 luni
Progresele bebelusui sunt evidente in toate ariile si noile achizitii din punct de vedere motor, psihic si vizual sunt strans corelate. Deja vederea bebelusului este mult imbunatatita in aria culorilor si acesta incepe sa distinga inclusiv culori mai pale. Cei doi ochi deja invata cum sa priveasca impreuna astfel ca spre sfarsitul lunii 5 vederea binoculara este formata. Practic in creier ajung informatii de la ambii ochi , dar creierul percepe o singura imagine si nu doua. Acest lucru este posibil prin maturizarea sistemului oculomotor si a creierului. Orice deviatie a ochisorilor bebelusului spre ureche ( strabism divergent ) sau spre nas ( strabism convergent ) nu mai este “normala” .
Fuga ochisorilor bebelusului ( strabismul ) poate fi intalnita in mod firesc pana la varsta de 5 luni , asa ca orice miscare anormala a ochilor spre nas, spre ureche, uneori in sus sau jos trebuie sa fie un semnal de alarma sa va prezentati cu bebelusul la un consult oftalmologic.
Vederea la bebelusi in intervalul 5-6 luni
Se perfectioneaza vederea in spatiu odata cu cresterea capacitatii piticului de a se intinde catre o jucarie si a o apuca. La acesta varsta maturizarea ochilor si a creierului permite bebelusului sa aiba o vedere aproape perfecta. Spun “aproape” pentru ca vederea clara de 100% asa cum o avem noi adultii, sau asa cum ar trebui sa o avem, nu exista la copii. Ei vor ajunge sa vada asemeni unui adult spre varsta de 5-6 ani!
Bebelusul incepe sa analizeze pe fata dumneavoastra diferitele emotii si va incerca sa va imite. Totul are loc printr-un amplu proces de maturizare.
Vederea la bebelusi in intervalul 6-7 luni
La aceasta varsta bebelusul sta din ce in ce mai mult timp in fund. Pozita verticala ii permite sa analizeze cu atentie jucariile. Va recomand sa incepeti sa va uitati cu bebelusul dumneavoastra la carti cartonate cu imagini colorate. Perceperea in spatiu este mult mai evoluata tot prin prisma pozitiei pe care a castigat-o.
Vederea la bebelusi in intervalul 7-8 luni
Se imbunatateste vederea la distanta si bebelusul este as in a urmari obiecte sau persoane in miscare. De asemenea perceperea in adancime perfectionata il ajuta sa aproximeze distantele mult mai corect in timp ce se deplaseaza.
Vederea la bebelusi in intervalul 8-9 luni
In jurul varstei de 8 luni acuitatea vizuala a bebelusului este de 20/40.Oftalmologii exprima acuitatea vizuala in raport, maxim fiind 20/20, prin urmare aceasta vedere de 20/40 reprezinta 50% din cum vede un adult normal. Bebelusul vede mai bine lucrurile de proape, dar si la distanta se descurca astfel incat sa recunoasca persoane si obiecte aflate la departare.
Vederea la bebelusi in intervalul 9-12 luni
Coordonarea miscarilor se dezvolta permanent, la fel si coordonarea ochi -mana. Bebelusul se afla in miscare deja: se taraste, merge in 4 labe, se ridica si face primii pasi. Orice jucarie o intoarce pe toate partile si observa orice detaliu , inclusiv scamele de pe covor. Memoria joaca si ea un rol esential inclusiv in dezvoltarea vazului. Bebelusul devine un observator extrem de agil.
Vorbim acum de un sistem oculomotor dezvoltat in toate etapele: vedere binoculara ( bebelusul isi foloseste ambii ochi in acelasi timp ) si vedere stereoscopica ( 3 D ).
Daca nu ati facut-o deja, este bine sa mergeti cu bebelusul la un consult oftalmologic unde medicul va poate spune exact cum arata ochii bebelusului si cum vor evolua in viitor.