Preventia cresterii miopiei prin purtarea lentilelor dure sau ortokeratologia

0

In ultimii ani a crescut numarul copiilor cu miopie si odata cu acest proces s-au cautat noi metode de preventie a cresterii miopiei.  Despre miopie si cresterea ei am scris pe larg in alt articol !

Studiile au demonstrat ca cea mai eficienta metoda de incetinire a cresterii miopiei este ortokeratologia, adica purtarea unor lentile speciale in timpul noptii. Prima lentila de acest fel a fost adaptata in 1962 in lume, iar in Romania ortokeratologia a inceput in 2008.

Preventia miopiei prin purtarea lentilelor dure sau ortokeratologia

De ce se numesc lentile dure? 

Aceste lentile de contact sunt confectionate dintr-un material mai rigid care sa permita realizarea unei noi suprafete corneene. Miopul are de cele mai multe ori o cornee bombata , asa explicandu-se de ce ochiul este mai lung decat normal ( deci miop ). Scopul purtarii acestor lentile este de a crea o noua forma, modeland epiteliul cornean. O lentila realizata dintr-un material moale nu ar putea realiza acest lucru.

De ce se numesc lentile de noapte ? 

Pentru ca aceste lentile rigide au un rezultat mult mai pronuntat daca sunt purtate pe timpul noptii cand efectul lor este suplimentat si de pleoapa. Pe de alta parte sunt mult mai confortabil de purtat in timpul noptii decat in timpul zilei cand pot da senzatia de corp strain. Astfel, dupa un minim de 6 ore de somn pe noapte, purtatorul va vedea in timpul zilei fara nici o corectie.

Cum actioneaza aceste lentile?

Discutam mai sus ca lentilele remodeleaza suprafata corneana. Aceasta remodelare va capata forma unui con de vulcan, cu zona centrala mai joasa si periferia mai ridicata. Tocmai aceasta noua forma permite ochiului sa vada clar , dar si sa incetineasca evolutia miopiei. 

Cat de sigura este aceasta metoda?

Lentilele de contact in general sunt dispositive realizate din materiale care permit circulatia filmului lacrimal intre lentila si cornee si oxigenarea corneei. Lentilele rigide sunt mai sigure decat cele moi in ceea ce priveste preventia infectiilor pentru ca sunt purtate noaptea ( nu ziua cand venim in contact cu praf, poluare etc ), intr-un mediu sigur ( acasa, inainte de culcare si manevrate cu mainile curate ). Exista protocoale de ingrijire si curatare, protocoale de control in cabinetul medicului oftalmolog. Toate acestea sunt gandite tocmai pentru preventia complicatiilor.

In plus este o metoda reversibila. Odata ce am stopat purtarea lor, corneea revine la forma initiala.

Cat de eficiente sunt aceste lentile ?

Exista mai multe metode de incetinire a progresiei miopiei, dar dintre toate, ortokeratologia are efcienta cea mai ridicata, de pana la 70 %.

Ce costuri presupun aceste lentile?

Preturile pot varia in functie de clinica de unde procurati lentilele. Trebuie sa luati in calcul ca orice viitor purtator de lentile de noapte va avea nevoie de niste masuratori in prealabil pentru ca lentilele sunt personalizate ( se face o harta a corneei numita topografie si o masuratoare a lungimii ochiului, axul antero-posterior ). Ulterior, dupa prima noapte de purtat veti veni la un control, apoi la o saptamana de port, la o luna si din 3 in 3 luni, insumand aproximativ 6 controale pe an.

Pe langa costul acestor investigatii si controalele obligatorii luati in calcul si consumabilele de care e nevoie, solutiile de intretinere si lacrimile artificiale pe care orice purtator e nevoit sa le puna de cel putin 2 ori pe zi.

In final, facand un calcul cu toate aceste amanunte, costul lentilelor nu depaseste 5000 ron/an plus minus mici modificari functie de toate variabilele descrise mai sus.

Cat trebuie purtate?

Studiile au aratat ca aceste lentile sunt eficiente din prima luna de port, dar ca efectul sa fie cat mai bun ele trebuie purtate cel putin 3 ani.

Ce trebuie sa respect pentru a purta in siguranta aceste lentile? 

Este stiut faptul ca orice port de lentile de contact, fie moi, fie rigide duce la o deshidratare mai rapida a suprafetei corneene si deci la un ochi uscat. Acest lucru trebuie prevenit prin utilizarea lacrimilor artificiale zilnic, de cel putin 2 ori pe zi.

Infectiile se previn prin respectarea normelor de igiena ( ne spalam pe maini la manevrearea lentilelor, intretinem lentilele, le curatam etc ). Cel mai riscant este atunci cand spalam lentilele cu apa de robinet ( total contraindicata ).

Bineinteles este nevoie sa respectam protocolul de controale.

In ce consta vizita la medic si cate controale trebuie sa fac?

Dupa realizarea masuratorilor care permit comanda de lentile se realizeaza un training in care medical se asigura ca pacientul a inteles cum sa manevreze lentilele, cum le intretine si, cel mai important, cum le pune si le scoate fara ajutor. 

Dupa prima noapte de port urmeaza un prim control. 

Cel mai important control este la o luna cand putem vedea efectele maxime ale lentilelor asupra corneei. Daca rezultatele nu sunt optime se pot face modificari si inlocuiri ale lentilelor gratuit, asigurat de firma care le comercializeaza. 

Celelalte controale se realizeaza din 3 in 3 luni pana la implinirea unui an de port. Lentilele se vor schimba la un an.

Cui se adreseaza aceasta metoda de incetinire a progresiei miopiei?

Ortokeratologia se adreseaza in primul rand copiilor si adolescentilor cu miopie sau astigmatism miopic la care s-a observat o crestere brusca, un debut precoce, risc familial crescut. Varsta de la care putem prescrie lentila dura poate fi chiar de 6-7 ani , in functie de cooperarea micului pacient. Totodata aceste lentile pot fi purtate si de catre copiii cu miopie care vor mai multa libertate de miscare fara a avea grija ochelarilor.

Este o metoda extrem de confortabila si pentru adultii care au contraindicatii operatorii ( chirurgie refractiva).

Fiind o metoda reversibila, ea este considerata ca fiind complementara altor metode de reducere a miopie, cum ar fi chirurgia refractiva. Multi copii ajunsi adulti isi doresc sa nu se intoarca la portul ochelarului si atunci opteaza pentru chirurgia refractiva.

Ce miopie trebuie sa am pentru a purta aceste lentile?

Lentilele sunt extrem de eficiente de la miopie de -1 D si pana la miopie de -7 D si/ sau astigmatism miopic de pana la -4 D . Exista si situatii cand s-a reusit cu success adaptarea si la miopi mai mari, chiar de pana la -8 D.

In concluzie nu ezitati sa luati in calcul aceasta metoda de preventie a cresterii miopiei, defectul de vedere care va afecta 50 % din populatia globului pana in 2050.

Surse de interes: lentila-de-noapte.ro


Share.

About Author

Sunt medic specialist oftalmologie si in fiecare zi ma specializez in oftalmopediatrie. Sunt absolut convinsa ca nu a fost o simpla intamplare sa fac aceasta meserie si sa ma apropii de micii pacienti din oftalmolgie...

Leave A Reply

oyun haberleri Nadagamkarayo bypass shell ehliyet sınav soruları