Probabil una din cele mai dese intrebari pe care o aud este ” Cat de mult are voie copilul meu sa stea la calculator sau sa foloseasca telefonul ori tableta?”. Nu-i asa ca e foarte usor sa ne facem treburile cand lasam copilul in fata televizorului sau a calculatorului si macar pentru un timp e liniste in casa?
Procentele sunt alarmante insa. Academia Americana de Pediatrie arata ca aproximativ 40 % dintre bebelusi sunt expusi la televizor sau alt tip de ecran si peste 80 % din copii peste 2 ani.
Exista repercursiuni de ordin oftalmologic, neurologic, comportamental. Nu intru in detalii legate de modul in care timpul petrecut utilizand aceste gadgeturi afecteaza atentia copiilor, limbajul si capacitatea de socializare, dar o sa va povestesc cam ce se intampla cu ochii micutilor.
Ce este lumina albastra sau HEV ?
Cu cat privim mai mult un ecran, de orice tip, fie el calculator, tableta, telefon sau televizor, ochii nostri sunt expusi prelungit la o cantitate mare de lumina albastra sau HEV – high energy visible light.
Lumina soarelui contine raze vizibile rosii, galbene, albastre, verzi cu o anumita lungime de unda si energie si raze invizibile ( UV ). Cu cat lungimea de unda a razelor vizibile este mai mare , cu atat energia emisa este mai mica. Lumina albastra are o lungime de unda mica, dar o energie mare. Tocmai din acest motiv este periculoasa.
Sursa poza : http://www.allaboutvision.com/cvs/blue-light.htm
Unde gasim aceasta lumina albastra ?
Peste tot ar fi cel mai simplu raspuns. Cea mai mare cantitate de lumina albastra ne bombardeaza afara , iar ochiul, oricate sisteme de protectie are, nu va bloca total aceasta lumina albastra. De aceea si necesitatea unui ochelar de soare pe care ar trebui sa il purtam, dar despre asta puteti citi aici: Cum ne protejam ochii in vacanta ?.
Daca tot gasim peste tot lumina albastra, de ce ar deranja cea produsa de televizoarele cu ecran plat sau de alte gadgeturi? Pentru ca energia inmagazinata la nivelul ochiului se cumuleaza, cu atat mai mult cu cat timpul petrecut in fata ecranelor este mai mare si in timp apar efectele secundare ( degenerescenta maculara, o boala care duce la orbire in timp, cataracta, formatiuni tumorale la nivelul ochiului ).
Expunerea precoce, de la o varsta foarte mica ( inclusiv bebelusi ) la lumina albastra duce la o acumulare mare in timp. Generatia noastra nu avea la dispozitie atatea gadgeturi, asa ca eram obisnuiti sa ne petrecem mare parte din timp jucand ratele si vanatorii, flori, fete sau baieti, sotron si altele…sigur era mai sanatos pentru noi.
Oare ce se va intampla cu copii nostri ? Probabil vom vedea efectele in anii urmatori.
HEV ( high visible light) si ochiul uscat
Lumina albastra emisa de ecrane si efectul de hipnoza pe care il are televizorul sau telefonul asupra copiilor fac ca acestia sa sufere de asa numitul ochi uscat. Stand in fata unui ecran de multe ori uitam sa clipim si odata cu clipitul sa umezim suprafata ochiului cu o pelicula noua de lacrimi. Puneam adesea diagnosticul de ochi uscat tinerilor corporatisti care isi petreceau si cate 12 ore pe zi in fata calculatoarelor. Astazi vad din ce in ce mai multi copii cu semne si simptome asemenatoare (ochi rosu, iritat, senzatie de corp strain in ochi, mancarime, clipit des, fotofobie). Aflu cu stupoare ca stau si cate 5-6 ore pe zi la tableta, telefon, calculator, practic tot timpul pe care nu si-l petrec la scoala.
Bebelusii si televizorul
Este stiut faptul ca in primii 3 ani creierul se dezvolta uimitor si in primele 12 luni isi tripleaza greutatea. Bebelusii invata din experiente, din stimulii externi, nicidecum din imaginile vazute pe un ecran. Vederea in spatiu, stereoscopica se formeaza treptat in primul an de viata pe masura ce bebelusul invata sa isi foloseasca ambii ochi in acelasi timp ( despre vederea la bebelusi am scris mai multe aici ).
Cand ambii ochi invata sa vada impreuna, copilul percepe in profunzime lucruri, obiecte, persoane si asta il ajuta sa perceapa spatiul. Imaginile de pe un ecran sunt bidimensionale si nu il ajuta in niciun fel sa inteleaga ce se intampla. Se pare ca abia dupa varsta de 2 ani copilasii au creierul suficient de dezvoltat incat ei sa inteleaga imaginile de pe un ecran si sa le asocieze cu echivalentul din viata reala.
Aparitia si evolutia miopiei la copii
Nu e o poveste ca tot mai multi copii au miopie la varste din ce in ce mai mici. Studiile facute recent arata un procent ingrijorator de copii depistati cu miopie si care isi petrec foarte mult timp in fata unui ecran. Nu putem face multe referitor la evolutia miopiei in timp, insa putem preveni prin limitarea accesului copiilor la aceste gadgeturi.
Efortul sustinut al ochilor la privirea de aproape duce in timp la aparitia si cresterea miopiei. Cum lectiile, cititul, scrisul nu il putem reduce la scolari, macar putem inlocui privitul unui ecran cu sporturi petrecute in aer liber.
Despre preventia miopiei prin ortokeratologie am discutat pe larg aici: Preventia miopiei prin purtarea lentilelor dure
Cat imi las copilul in fata ecranelor ?
Revenind la intrebarea de debut, cred ca cel mai sanatos este sa abordam o atitudine rezonabila, nicidecum dusa la extrem. Nu vom opri complet accesul copiilor la aceste gadgeturi care, vrem nu vrem, fac parte din viata noastra.
Referitor la bebelusi si copiii mici pana in 2 ani nu vad niciun beneficiu in a-i lasa in fata ecranelor de orice tip.
Dupa 2 ani si pana la varsta scolara, o perioada cumulata de 30 de minute pe zi este acceptabila, apoi dupa varsta de 6 ani, 60 de minute. Evident, programa scolara va include ore petrecute in fata calculatoarelor si timpul celor mici in fata ecranelor va fi mult crescut.