Urgente in oftalmopediatrie

0

Impartim urgentele in oftalmopediatrie in doua mari categorii: cele cu semne evidente care pun in alerta parintii si acestia se prezinta la medicul oftalmolog cat mai repede si cele fara nici un fel de semn , manifestarile aparand relativ tarziu.

Urgente asociate cu diverse semne si simptome

Obstructie de canal nazolacrimal

Uneori, chiar si la cateva ore de la nastere, bebelusul poate avea un ochi sau ambii rosii, cu sau fara secretii oculare.

De cele mai multe ori se constata ca este vorba despre un canal nazolacrimal infundat ( acel canal care face legatura intre ochi si nas ). Canalul prezinta in capat o membrana care ar trebui sa se rupa la nastere sau imediat dupa nastere. Pentru ca ea nu se rupe, toate secretiile se intorc spre ochi si intretin o permanenta infectie. De aici afectiunea poate evolua spre infectarea sacului lacrimal ( dacriocistita ) sau extinderea infectiei si la tesuturile moi ce inconjoara ochiul ( celulita preseptala ). Tratamentul este conservator , prin igiena oculara si masaj la nivelul sacului lacrimal. Cand acesta nu da rezultate, trecem la tratamentul chirurgical de dezobstructie.

Glaucomul congenital

Orice bebelus cu un ochi rosu lacrimos trebuie examinat pentru a exclude un alt diagnostic mult mai grav care poate sa se manifeste la fel. Este vorba despre glaucomul congenital.

Presiunea din interiorul ochiului este mult crescuta pentru ca sistemul de filtarea al lichidului din ochi nu functioneaza ( asa se naste bebelusul ). Presiunea crescuta in ochi apasa pe nervul optic raspunzator de formarea vederii, prin urmare lasand aceasta patologie nerezolvata ochiul va pierde functia de vedere ( va deveni orb ).

Aproximativ 10% din cazurile de cecitate ( lipsa vederii ) la copil au drept cauza glaucomul congenital.

Conjunctivitele

Ochiul rosu asociat cu secretii poate sa fie apanajul unei conjunctivite.

In cazul conjuctivitei virale ochiul este extrem de rosu, impresionant chiar ca manifestari cu secretii apoase la debut. Conjunctivita bacteriana este de obicei asociata cu secretii mucopurulente ( galbene ). O categorie aparte o reprezinta conjunctivita alergica care poate capata un aspect asemanator conjunctivitei bacteriene uneori, dar contextul aparitiei si simptomatologia sunt sugestive pentru alergie.

In toate aceste cazuri , pe langa semnele destul de evidente, copiii mai mari relateaza durere pentru senzatia de mancarime, corp strain in ochi sau arsura pe care pot sa o resimta cand fac o conjunctivita. Tratamentul este stabilit in functie de etiologia conjunctivitei.

Episclerite/Sclerite

Ochiul rosu fara manifestari de tipul secretiilor sau durerii poate sa apara si in cadrul episcleritelor, scleritelor ( afectiuni ale structurilor oculare de sub conjunctiva ). In majoritatea cazurilor acestea se inflameaza cand exista alte situatii de inflamatie in corp ( in special cap si gat ): afectiuni ORL, stomatologice etc. Copiii par sa nu fie deranjati de nimic, dar parintii observa roseata albului ochiului si vin cu copilul la medic. Tratamentul este cu picaturi antiinflamatorii.

Orjelet

Uneori ochiul este calm, alb dar roseata si durerea apar in cadrul pleoapei care este umflata. Vorbim de cele mai multe ori despre orjelet ( termen popular urcior ).

Orjeletul reprezinta o infectie stafilococica a unei glande de la nivelul pleoapei cu tot ceea ce inseamna inflamatie ( durere, roseata, edem ). Se aplica tratament corespunzator ( NU MUSETEL !!!) cu picaturi si unguente cu antibiotic si antiinflamator.

Uveite

Un ochi rosu moderat sau chiar alb, nedureros poate sa fie apanajul unei uveite. Uveea reprezinta parte a ochiului extrem de bine vascularizata alcatuita din corp ciliar, iris, coroida. Aceasta afectiune poate sa fie primul semn dintr-o boala mult mai grava, astfel ca examinarile care sa identifice alta patologie sunt multiple ( examen ORL, examen neurologic, analize de sange in vederea identificarii diverselor patologii bacteriene, virale, parazitare, boli autoimune ). De multe ori cauza care a produs uveita nu se identifica.

Tratamentul este medicamentos pentru a scadea inflamatia ochiului. In cazul copiilor de pana in 7-8 ani poate sa apara ambliopia ( ochiul lenes ) cu pierderea vederii , astfel ca uveita necesita tratament indelungat pe mai multe planuri.

Traumatisme oculare ale copilului

In cazul bebelusilor si copiilor mici se intalnesc traumatisme de tipul eroziunilor corneene prin zgariere cu unghiile sau cu cate o jucarie, iar la copiii mai mari pot sa apara corpi straini corneeni sau contuzii oculare prin joaca necorespunzatoare cu diverse jucarii ( pusti, pistoale cu tinte, bile etc ). Copilul prezinta inrosirea ochiului, lacrimare intensa, fotofobie, durere.

Cel mai rau lucru pe care il puteti face este sa aplicati leacuri babesti ( de tipul ceai de musetel ).Cel mai bun lucru este sa clatiti pe cat posibil cu apa curata sau ser fiziologic, aplicati o fasa sterila peste ochi si va prezentati de urgenta la medic !

Exista si traumatismele oculare majore cu corpi straini intra-oculari la care tratamentul este de urgenta chirurgical !

Urgente oftalmologice fara semne si simptome ( fruste)

Exista si urgente oftalmologice care nu prezinta la inceput nici un fel de semn si simptom. Acestea sunt probabil cele mai grave pentru ca nu atrag atentia in nici un fel. Tocmai din acest motiv preventia este foarte importanta. Facand un control oftalmologic de rutina le putem diagnostica in timp util, salvand vederea copilului sau uneori chiar viata !

Daca observati ca un bebelus nu urmareste la fel cu ambii ochi sau pupila ( cercul negru din mijlocul ochiului ) nu arata la fel la cei doi ochi , prezentati-va de urgenta la medicul oftalmolog!

Cataracta congenitala

O pupila diferita ( alba ) presupune existenta unei opacitati la nivelul cristalinului , ceea ce noi numim cataracta congenitala. Cataracta unilaterala ( la un singur ochi ) este o urgenta majora ce necesita interventie chirurgicala rapida , altfel existand riscul ca ochiul respectiv sa nu vada vreodata. La o cataracta congenitala bilaterala operatia mai poate fi temporizata cateva saptamani, dar nu mai mult !

Retinoblastom

Uneori o pupila alba poate sa presupuna opacifierea structurilor din spatele cristalinului si atunci este vorba despre cel mai sumbru diagnostic oftalmologic pe care il putem intalni la copii, retinoblastomul. Ochiul respectiv nu vede prin urmare va devia Acesta este o tumora a copilului cu punct de plecare de la nivelul celulelor retinei si este o patologie tratata in cadrul institutului de oncologie pediatrica alaturi de oftalmolog. A interveni cat mai repede presupune salvarea vietii, in ciuda faptului ca e posibil sa sacrificam ochiul respectiv. .

30 % din cazurile de retinoblastom ajung la oftalmolog pentru ca apare strabismul si abia atunci parintii constata ca ceva nu e in regula.

Strabismul

Orice deviatie a ochiului reprezinta o urgenta !

Strabismul poate sa ascunda alte patologii mult mai grave, asa cum am expus mai sus ( cataracta congenitala, retinoblastom etc ).

La bebelusi de sub 6 luni apare strabismul congenital , cu ochii blocati spre nas . Deviatia este atat de impresionanta incat nu poate fi neglijata nici de parinti, nici de medicul pediatru. Tratamentul este chirurgical si cat mai rapid instituit ( de obicei interventie chirurgicala se practica intre 6 luni si 1 an ).

Un copil cu un ochi care fuge are vedere slaba la acel ochi ( este ambliop ). Cu cat instituim mai devreme tratamentul in cazul ambliopiei, cu atat avem sanse mai mari sa recastigam vedere. Despre ambliopie am scris pe larg aici.

Si celelalte forme de strabism reprezinta o urgenta, poate nu neaparat urgenta vitala cat mai ales o urgenta vizuala si sociala ( copilul cu strabism netratat nu va avea vedere binoculara, nu va putea face anumite meserii, va fi stigmatizat din punct de vedere estetic ).

Share.

About Author

Sunt medic specialist oftalmologie si in fiecare zi ma specializez in oftalmopediatrie. Sunt absolut convinsa ca nu a fost o simpla intamplare sa fac aceasta meserie si sa ma apropii de micii pacienti din oftalmolgie...

Leave A Reply

oyun haberleri Nadagamkarayo bypass shell ehliyet sınav soruları