Hipermetropia este un defect de vedere ( viciu de refractie ) ce afecteaza un sfert din populatia globului.
Imaginati-va ochiul ca un sistem de lentile suprapuse ( asemeni aparatului de fotografiat ). Cand lumina trece prin acest sistem de lentile, ea sufera un proces optic de refractie, ajungand sa formeze o imagine clara pe suprafata retinei. Asa stau lucrurile la modul ideal, dar de cele mai multe ori apar mici/mari imperfectiuni care fac ca imaginea unui obiect sa nu cada direct pe retina.
Vedeti Ce este miopia ? si Ce este Astigmatismul ?
In cazul hipermetropiei, lungimea ochiului este mica ( ochi scurt ) iar imaginea se formeaza in spatele retinei. Din acest motiv imaginea este neclara. Hipermetropul are o dificultate in a vedea clar imaginile apropiate, in general vederea la distanta fiind buna.
Majoritatea copiilor sunt hipermetropi la nastere ( ochiul inca nu este pe deplin dezvoltat). Odata cu cresterea normala a organismului si implicit a ochiului, aceasta hipermetropie fiziologica a nou nascutului si copilului foarte mic va disparea.
Cauza aparitie Hipermetropie
- Componenta genetica a hipermetropiei joaca un rol foarte important, asa incat copii cu hipermetropie au unul din parinti sau rude apropiate cu hipermetropie;
- hipermetropie secundara unor procese inflamatorii sau tumorale in portiunea posterioara a ochiului ce duc la “scurtarea” globului ocular;
- hipermetropie intalnita in diverse sindroame congenitale;
Semne si simptome, Hipermetropia
Copiii cu hipermetropie mica ( sub +3 dioptrii ) nu au nevoie de ochelari, ei fiind apti de a vedea clar atat la distanta cat si la aproape printr-un proces numit acomodatie.
La varsta scolarizarii cand nevoile oculare se intensifica, prin acomodatie nu se poate compensa tot viciu de refractie si atunci apar fenomene de oboseala oculara ( mai ales la citit, scris, aproape etc ) si trebuie prescrisi ochelari de lucru cu dioptrii pe plus. Copilul se poate plange de dureri de cap sau parintii observa un clipit des si deranjant, frecatul ochilor, fotofobie ( nu suporta lumina ), toate acestea fiind semne de oboseala oculara.
La valori ale hipermetropiei mai mari ( peste +3 dioptrii ), din cauza acomodatiei excesive pe care acesti copii sunt nevoiti sa o faca, apare secundar strabismul convergent ( ochii indreptati spre nas ). Exact aceasta deviatie a unui ochi sau a ambilor atrage atentia parintilor care vin la consult oftalmologic.
Foarte periculos este faptul ca ochiul cu hipermetropie mai mare va deveni ambliop ( ochi lenes ) si trebuie instituit un tratament de dezambliopizare ( de-lenevire ) cat mai precoce!
Din cauza ca hipermetropul trebuie sa acomodeze permanent pentru a vedea clar aproape, dupa varsta de 40 ani apare mult mai precoce prezbiopia ( scaderea capacitatii ochilor de a vedea la aproape ).
Tratament Hipermetropie
- La copiii cu valori mici ale hipermetropiei nu este nevoie de corectarea acesteia. Daca hipermetropia devine simptomatica ( cefalee, oboseala oculara ) in timpul scolii, atunci este recomandat un ochelar de lucru ( lectii, scris, citit, calculator ) cu dioptri mici ( +0,25-+0,50 )
Ochelarii prescrisi pentru hipermetropie sunt cu lentile convexe ( plus ) menite sa aduca imaginea formata pe retina, spre a putea fi perceputa clar ( la hipermetropi este in spatele retinei ).
Cum spuneam mai sus, cand la anumiti copii strabismul apare secundar unor valori mari ale hipermetropiei, atunci defectul de vedere trebuie corectat maximal. Uneori strabismul dispare cu portul ochelarului, alteori dispare doar partial cu mentinerea deviatiei mai ales la aproape. In aceste cazuri este nevoie de dioptrii diferite la aproape fata de cele la distanta ( ochelari bifocali ) sau chiar tratament chirurgical a strabismului.
- Exista varianta portului de lentile de contact cu dioptrii ( exista lentile de contact cu port ocazional sau cu port permanent ).
- Dupa varsta de 18 ani, cand defectul de vedere ramane constant pentru cel putin 1 an de zile, se poate face corectare chirurgicala cu laser ( chirurgie refractiva ).
- Pentru adultul dupa 40 ani la care a debutat prezbiopia este nevoie de 2 perechi de ochelari cu plus pentru distanta si alte valori pentru aproape; se pot prescrie ochelari progresivi, mai usor de folosit ( o singura pereche de ochelar in loc de doua perechi )
- Pentru adultul de varsta a treia la care apare cataracta senila, odata cu chirurgia cataractei si implantarea unui cristalin artificial, se poate corecta si hipermetropia.
De retinut:
Nu mai este de actualitate ideea ca un control oftalmologic nu se poate realiza la copii decat la varste de 3 ani si peste. Avem astazi posibilitatea sa examinam copii de toate varstele, incepand din primele luni de viata. Multi parintii neglijeaza acest aspect la copiii lor, cu toate ca vazul este simtul care aduce cele mai multe informatii din mediul inconjurator creierului.
Şansele recuperării funcţiei vizuale sunt cu atât mai mari cu cât tratamentul corect este instituit mai precoce.
Rolul părinţilor este esenţial, iar colaborarea cu cadrele didactice (educator, învăţători, profesori) şi cu medicul oftalmolog va conduce la cele mai bune rezultate!