Cum ne protejam ochii in vacanta ?

0

Fie vara, fie iarna, cu totii ne organizam vacante sau macar visam la o vacanta departe de agitatia de zi cu zi. Indiferent de sezon, radiatiile UV vor fi prezente si ne vor afecta intr-o masura mai mare sau mai mica. Efectul acestor radiatii se acumuleaza in timp.

protectie ochi vacanta

Exista mai multe tipuri de radiatii UV:

  • Radiatiile UVA sunt cele mai putin nocive, in schimb sunt absorbite la nivelul ochilor, trecand cu usurinta prin cornee, cristalin pana la nivelul retinei. Din punct de vedere oftalmologic exista numeroase afectiuni produse de acumularea radiatiilor UV.
  • Radiatiile UVB sunt doar partial filtrate de stratul de ozon si o parte din ele ajung pe pamant. In cantitate redusa produc melanina, pigmentul care ne protejeaza pielea de arsurile solare.
  • Radiatiile UVC sunt cele mai nocive, cu energia cea mai mare. Stratul de ozon blocheaza aceste radiatii.

Cristalinul, lentila din interiorul ochiului absoarbe radiatiile UVA si in timp isi schimba claritatea, din transparenta devenind galbuie , asemeni unui geam murdar ( cataracta ).

Degenerescenta maculara este o alta afectiune frecvent intalnita in randul varstnicilor unde acumularea radiatiilor UVA joaca un rol important. Pe termen lung degenerescenta ( imbatraniarea ) maculara duce la orbire, fara a exista un tratament eficient.

Diverse tumori cu punct de plecare oftalmologic ( pinguecula, pterigion ) au la baza o expunere prelungita a ochilor la soare.

Descriind toate cele de mai sus, este clar ca purtarea ochelarilor de soare este o necesitate. Ochelarul nu mai e un simplu accesoriu ci un sistem de protectie.

Cum alegem ochelarul de soare ?

Lentila este foarte importanta si trebuie sa asigure protectie pentru radiatiile UVA si UVB, asa ca urmarim ce factor de protectie are lentila respectiva, factor cuprins intre 100-400 %.

O lentila colorata, fara un factor de protectie este mult mai nociva decat simpla expunere a ochilor la radiatiile UV. Lentila colorata face ca pupila sa se dilate si sa permita o patrundere a unei cantitati mai mari de radiatii in ochi, pe cand lipsa lentilei face ca ochiul , cu un mecanism propriu de protectie, sa isi micsoreze pupila si sa nu lase sa patrunda mare cantitate de radiatii.

Orice lentila colorata transmite o anumita cantitate de lumina, iar aceasta trebuie marcat pe bratul ochelarului cu un numar ( de la 0 la 4 ):

  • Categoria 0 – trasmitanta 80-100 % , ideal pentru vreme fara soare , cu multi nori
  • Categoria 1 – transmitanta 40-80% , pentru vreme cu putin soare
  • Categoria 2 – transmitanta 20-40% , soare moderat
  • Categoria 3 – transmitanta 8-20% , soare puternic; majoritatea ochelarilor de soare se incadreaza in aceasta categorie sau ar trebui sa se incadreze aici;
  • Categoria 4 – transmitanta 3-8% , soare puternic, zapada ( nu sunt indicati pentru condus pentru ca informatia vizuala este scazuta ); aici se incadreaza ochelarii de soare folositi pentru altitudini ridicate

Sunt anumite lentile care au si un tratament polarizant incorporat. Razele de lumina care ajung pe suprafata ochelarului sufera un proces de refractie ( cu alte cuvinte o parte trec prin lentila ochelarului si ajung la suprafata ochiului orbind privitorul ). Filtrul polarizat ajuta sa indeparteze aceste raze reflecate, oferind o mai mare claritate, un contur net si in plus eliminand efectul orbitor atat de greu de suportat.

Forma lentilelor este si ea importanta si nu ma refer aici neaparat la considerentele estetice. O lentila mare protejeaza mai bine, o rama groasa eventual cu un brat lateral mai gros protejeaza din lateral ochii de radiatiile UV.

Colorarea lentilei este importanta , din nou, nu din considerente estetice:

  • lentila neagra sau gri inchis reduce cantitatea de lumina in mod general;
  • lentila maro absoarbe lumina cu lungime de unda inalta ( inclusiv lumina albastra );
  • lentila verde ofera un foarte bun contrast dintre toate nuantele de lentila, prin urmare si o acuitate vizuala buna;
  • lentila galbena filtreaza cel mai bine lumina albastra care genereaza un halou deranjant in jurul imaginilor privite. De aceea ochelarii de condus au de obicei lentile galbene sau portocalii;
  • lentila mov sau roz ofera un contrast foarte bun pe fundal verde/albastru si reprezinta cea mai buna optiune pentru activitati gen pescuit, vanatoare, sporturi nautice;

Exista solutii si pentru cei care poarta dioptrii, ochelarul de soare cu dioptrii care se executa pe comada.

Daca pana nu demult se credea ca bebelusii si copiii mici nu au nevoie de ochelari de soare pentru a lasa ochii lor sa se obisnuiasca cu lumina naturala, in prezent oftalmologii specializati pe oftalmopediatrie considera ca un ochelar de soare corespunzator este mai mult decat sigur pentru copilasi. Daca pe dumneavoastra va protejati, de ce sa nu ne protejam si copiii?

Exista cateva reguli de urmat atunci cand alegem ochelarii de soare pentru copii:

  • aveti grija de unde ii achizitionati; cele mai indicate sunt opticile medicale si clinicile oftalmologice care au si parte de oftalmopediatrie;
  • ochelarul trebuie sa aiba marcaje corespunzatoare, detalii legate de calitatea lor si garantie ( marcajul CE pe bratul ochelarului ce atesta ca luati un produs conform cu normele europene, filtrul de protectie UV , cantitatea de lumina care trece prin lentila colorata );
  • sa fie destinati exclusiv copiilor
  • protectie UVA si UVB
  • rama trebuie sa fie dintr-un material usor si rezistent, nu cu parti metalice sau care ar putea rani copilul
  • lentilele trebuie sa fie din policarbonat; acestea sunt usoare si rezistente
  • culori vesele si atragatoare
  • sa nu alunece de pe nas si sa aiba un sistem de prindere sigur ( de obicei se prind cu un snur sau o banda elasitica la spate )
  • ochelarul de soare este indicat atat in perioada estivala cat si in timpul iernii
  • chiar daca oferiti copilului ochelar de soare, nu uitati de crema de protectie si o palariuta in zilele insorite de vara;

Nu in ultimul rand, oferiti copilului ochelar de soare cat mai devreme, chiar si in jurul varstei de 1 an. Poate la inceput copilul va fi reticent la noul accesoriu, dar in timp se va obisnui si sigur se va simti mai confortabil cu un ochelar de soare.

Share.

About Author

Sunt medic specialist oftalmologie si in fiecare zi ma specializez in oftalmopediatrie. Sunt absolut convinsa ca nu a fost o simpla intamplare sa fac aceasta meserie si sa ma apropii de micii pacienti din oftalmolgie...

Leave A Reply

oyun haberleri Nadagamkarayo bypass shell ehliyet sınav soruları