Multi parinti care ajung in cabinetul oftalmologic raman destul de surprinsi de faptul ca noi, medicii specializati pe oftalmopediatrie putem examina de la varste foarte fragede ochii bebelusilor. Recunosc, uneori este o provocare si pentru medic sa examineze un bebelus care nu sta locului , care nu intelege mare lucru din ce i se intampla in cabinet si care, cu siguranta, nu iti va raspunde la testele de vedere clasice.
Despre cum vad bebelusii intre 0 si 12 luni am scris un articol separat pe care il gasiti aici: Vederea la bebelusi.
Si atunci, ce e de facut ?
In primul rand, dragi parinti trebuie sa stiti ca un bebelus sanatos trebuie sa ajunga la oftalmopediatru in intervalul 6-12 luni . Nu detaliez cazurile de bebelusi prematuri la care se face primul control la varsta de 1 luna sau bebelusii ce asociaza probleme grave si evidente oftalmologice care ajung la oftalmolog imediat ( sau asa ar trebui sa se intample ).
Din momentul in care ajungeti la oftalmolog se va face un scurt istoric ( legat de nasterea bebelusului, evolutia sarcinii si eventuale probleme de sanatate aparute pana la acea varsta ).
In timpul conversatiei, medicul oftalmolog deja va examineaza copilul, observand modul in care aceasta urmareste, fixeaza. Bebelusul este cu atat mai relaxat cu cat el este in bratele parintelui si medicul “inca” nu se apropie de el. De cele mai multe ori insa bebelusii sunt foarte sociabili si curiosi sa vada un loc nou si o fata noua.
O vedere buna a bebelusui este insotita de o fixatie buna, de faptul ca bebelusul urmareste cu fiecare ochi in parte si de faptul ca reactioneaza bine daca incercam sa ii acoperim cate un ochi pe rand.
Apoi, medicul va masura dioptriile ochisorilor cu un aparat cu luminite si sunete ( plusoptix ) ce vor atrage atentia bebelusui. Aparatul este inofensiv si masuratoarea are loc la distanta de 1 metru fata de pacient. Trebuie mentionat ca aceasta masuratoare este pur orientativa si ajuta medicul sa deceleze daca exista probleme grave sau daca exista diferente intre ochii bebelusuli, nicidecum sa aiba o valoare reala si exacta a masuratorii. Acomodatia bebelusilor ( capacitatea de a compensa defecte de vedere ) este foarte puternica si de multe ori obtinem erori la masuratorile de dioptrii. Pentru asta este nevoie ca masuratoarea sa aiba loc dupa ce vor fi puse niste picaturi in ochi, picaturi care isi vor face efectul in aproximativ 40 de min si care se vor pune de 2 ori in fiecare ochi.
Foarte multi parinti se sperie de aceste picaturi. Picaturile sunt absolut necesare pentru o buna masuratoare a dioptriilor si eventualele neplaceri ( usturimi la administrare, vedere incetosata pentru aproape ) sunt minore si trecatoare, comparativ cu marele beneficiu de a avea o masuratoare exacta!!
Mai departe se va examina ochiul cu un microscop portabil pentru a vedea daca toate structurile sunt normale ( pleoape, conjunctiva, cornee, iris, pupila ). Structurile mai profunde aflate in spatele irisului nu se pot examina decat dupa o eventuala dilatare a pupilei ( cu aceleasi picaturi descrise mai sus ). Este asa numitul “fund de ochi ” ceea ce se examineaza prin intermediul pupilei si ne da informatii extrem de importante: aspectul nervului optic, al vaselor de sange, al retinei.
Atrag atentia din nou asupra importantei picaturilor necesare examinarii. Pe langa faptul ca ne ofera posibilitatea unei masuratori reale de dioptrii, ne permit examinarea interiorului ochiului. Printr-o pupila mica, intr-un ochi mic ( de bebelus ) a incerca sa faci aceasta examinare fara picaturi este aproape imposibil !!!
De retinut:
- Picaturile isi fac efectul in 45 de minute aproximativ! Veniti pregatiti cu bebelusul pentru a astepta aceasta perioada de timp
- Examinarea oftalmologica nu doare !
- Toti bebelusii “sanatosi” au dioptrii pentru ca ochii lor nu sunt complet dezvoltati. Urmeaza un complet proces de maturizare ( in ani ) ! Majoritatea bebelusilor sunt hipermetropi (au ochiul mic, scurt). Multi parinti sunt mirati si socati ca bebelusul are dioptrii; exista un articol dedicat: Ce este hipermetropia ?
- Este normal sa vedeti ca un ochisor sau ambii “fug” (strabism) pana la varsta de 5-6 luni; dupa aceasta varsta orice deviatie a ochilor este periculoasa si poate ascunde alte afectiuni oftalmologice ! Mai multe informatii aflati aici: Strabismul la copii